Thursday, 25 April 2013

Perkenalan dengan Me-You @ Budak Bulu @ VIP


Assalamualaikum and happy day!!!

Alhamdulillah hari ni ami dapat kesempatan nak update blog... mcm agak lama x update.  hehe...
So, hari ni...hmmm...ami nak cerita pasal Budak Bulu @ VIP ni... siapa dia ni... jap eh...



TaaaaDaaaaa....!!!


haaaa..... ni lah dia buah hati yang menceriakan family ami... comel x???  haha...

Okey...ami nak cerita macam mana ami boleh jumpa si budak ni ye...

Kisahnya pada 22.12.2011...time ami balik keje.. ami baru lepas 1 jambatan, of course la kereta laju time turun jambatan.  Then, tiba2 ami terperanjat ada van warna putih depan ami tiba2 slow then buka pintu and..... campak kitten kat tepi jalan. YA ALLAH!!! tergamam, terperanjat, terkedu dan segala ter lagi la. Ami pun dengan automatically bagi left signal then stop sebab kitten tu nak lintas jalan. of course la kitten tu takut.  Ami berhenti then pergi dekat dengan kitten tu but dia lari ke longkang.  Orang ramai dah horn2 kereta ami dah.  Macam mana ami nak buat ni, Ya Rab???...

Then, Alhamdulillah kebetulan ada 2 org abang warga Bangladesh jalan and berhenti kat ami.  Diorang tanya kenapa ni??  Ami pun cakap la... ada orang campak anak kucing dan dia lari bawah sana..(ami tunjuk longkang tu)...Then ada seorang uncle naik motor pun datang + anjing dia kat belakang dalam bakul. Uncle pun tolong.  Then, abang Bangladesh dah dapat kitten yang comot tu and ami masukkan dalam beg recycle.  Ingat lagi ami cakap kat uncle tu,  "uncle nak ambil, ambil la"...and he said "x mau la, saya sudah ada banyak. ada itu 4 ekor anjing dan itu 3 ekor kucing. x pe la...you ambil la bawa balik jaga..."  And then ami just smile and said Alhamdulillah Ya Rab.  Then, ami said terima kasih kat abang2 Bangladesh dan uncle yang baik hati.  May God bless them. Amin. Then, ami pun bawa balik la rumah dengan hati yang girang... hehe... Alhamdulillah...family ami pun suka kucing...x de masalah...

Ini kisah nama nya pula...
next day...ami bawa pergi Maju Animal Clinic, Batu Berendam Melaka... kena isi kad rekod untuk kitten tu... then, minta nama pet kita...ya Allah seriously ami x de idea time tu then just came to my mind ami tulis nama dia ME-YOU...(hmm...bolehh tahan sedap juga nama dia ni...hahaha).  Then, minta doctor cek kesihatan Me-You sebab jumpa tepi jalan kan so, ami x tahu tahap kesihatan dia.  Masa jumpa doctor, doctor cakap "huuu...garang nya budak ni"  ami macam "hah??? budak??" then doctor cakap "budak ni sihat, hair dia cantik, just ada flu sikit and saya akan inject vaksin and ubat kutu la". ami angguk ok.

So, esok ami terfikir...if bagi nama dia budak pun best juga..hmmm tapi x kan la budak je...yes!! BUDAK BULU....haha.   Haaa...start time tu la mulanya nama Budak Bulu. hahaha  (^_^)...

Ini kisah macam mana dapat nama VIP ...
VIP ni baru2 lagi dapat... who gave this name?? haha Mr.Jamil Mohsen (^_^). husband ami yang bagi nama ni sebab apa... sebab kucing ami ni tersangatlah VIP.  makan memilih, makan nak kena teman, makan ikan kembung rebus siap dgn sup skali, then nak kena buang tulang tengah + kepala ikan tu. and macam2 lagi lah... tapi we still love her so so much!!!  haha...

Alhamdulillah...sampai sekarang ami and family jaga Me-You @ Budak Bulu @ VIP ni...
Jom... ami tengok gambar2 dia ...  (^_^)

 gambar ni masa mula2 jumpa ... comot...  haha











Here, ami nak bagi pandangan ami sikit to public...
if nak buang kucing... hantar la ke tempat2 yang sepatutnya... macam pasar ke, pusat perlindungan haiwan ke, tanya kawan2 nak jaga ke...   PLEASE la jangan buat something yang boleh bahayakan kucing tu.  PLEASE...  mereka juga ada nyawa dan yang paling penting mereka juga makhluk ciptaanNya... so, let's love each other...   <3


--->>>  Thanks sebab sudi baca kisah saya... hihi... meow  (^_^)



Sunday, 21 April 2013


DARE TO CHANGE!!!

taken from my dear mentor HANIS HAIZI

Life can be difficult. People are always looking for an influence, someone to look up to, someone to emulate. You can set the example, be the motivation that can really impact another human being. You can help change the world by changing yourself. Change must come from within, so become an example.

Perubahan bukan satu ancaman tetapi adalah satu

harapan..

I used to think that I could not go anywhere... 

kira macam hopeless gitu.. sebab I was stuck with

my life and debts is everywhere. 





*** Sila baca caption tuu... lawak betul :P  entry 


At the young age of 25 I decided I have to change

sampai bila nak mengeluh... I wasn't thinking 

becoming the NEXT MILLIONAIRE atau keluar 

dalam MAGAZINE or DRIVE a Fancy car..


*
*
*




Before all that Happen, I must CHANGE my 

attitude. Dulu I suka mengeluh dengan masalah.. 

mengeluh dengan apa yang berlaku... and NEVER 

look for solutions. Actually solution selalu depan 

mata, tapi buat-buat tak nampak..



Gambar taken way back Feb 2009, credit to 

Alfaat... 

masa ni nak follow up dorang masuk business.. I 

was only Sales Manager at that time..:) Selekeh 

betul!

Dah lama terperuk di dalam rumah, suddenly 

bagaikan ada suatu "kuasa" yang sangat-sangat 

hebat yang menolak diri Hanis untuk keluar dari 

not so comfort zone.


This was my first ever dinner Diamond Night, I 

was Sr Sales Manager, Masa ni income baru 

RM3500-RM4000 camtu.. nak merasa gak pakai 

Rizman Ruzaini heeheee


At that time, NO ONE stood beside me to support 

me, be it from my family or husband. Hati terlalu 

kental dan kepala ku keras macam batu.. Itu lah 

saya kalau korang nak tahu..


Maybe because of my attitude tak suka mengalah 

dan tak boleh tengok orang lain menang or lebih, 

that makes me a real fighter. 



my jam tangan after 5 months berbusiness.. 

4 bulan pertama from January to April, bagai naik 

bukit yang terlalu condong. Never in my entire life 

WORKING, DEALING with People in terms of 

money, sebab nak tak nak I have to FACE the 

REAL PEOPLE. Orang yang daripada latar 

belakang yang berbeza2. Siapalah hanis at that 

time, cuma housewife biasa.




masa ni CDM Celebration..Ini je yang hadir untuk 

support saya.. SEdih betul bila kenangkan 

balik..tapi because of that makes me stronger 

person. Saya berjanji everytime rakan kongsi 

potong cake mesti penuh!!


But because hanis masa tu fikir, "kalau tak jadi 

business ni mati aku, malu..blabla..." itu je.. Sebab 

orang dah tahu. So nak tak nak ALL OUT gila2.

The first year masa nak establish kan diri macam-

macam, rasa naik roller-coaster pun ada. Dengan 

mengandungkan haikal lagi, maid takde, hariz 

selalu sakit, tak ada orang bimbing betul-betul.




disamping CEO and Menteri KPDN KK :) me in 

Rizalman -2010


Alasan memang logic, tapi bila kita nak berjaya, 

kita tak boleh focus on ALASAN. Kita takkan 

kemana-mana.


And for that I have to STEP UP, belajar secepat 

mungkin,... kalau lambat-lambat confirm lemau 

punya.. and makin lama makin orang tak percaya 

dengan kita. 


7 months terus jadi DDM dan masa tu i started 

driving my first BMW 3 series... masih belum stabil 

lagi masa tu, dengan netwok yang belum stable..and 

diri sendiri as a Leader a that time pun tak tau 

menahu ape2.. blur blur je buat business..


Tapi hanis pakai redah je. It is all about trial an 

error




After 1 year, alhamdullilah dinobatkan jadi CDM 

with income 40k, masa tu ingat dah kaya benar... 

and I noticed that my income stagnant.. tak naik2.. 

so I thought dah reached the plato. 



Alhamdullilah setelah diadivise oleh mentor dari 

situ saya tahu potensi diri sebenarnya tiada LIMIT.

It is just that WE MUST BE ABLE TO 

CHANGE!! DO WHAT EVER IT TAKES! Dan 

willing to listen and take advise from other people.





satu flight lebih... tak sangka boleh ke tahap ini!!
Stop whining, whining can't fix your problem. 

Always find and look for solution.


Be the best person you can be. GIVE IT YOUR 

BEST!! 

Jangan selalu cakap "DAH BUAT SEMUA DAH" 

Everyday is a brand new day to me, new goals and 

targets, new possibilities, new HOPE and new 

OPPORTUNITY!!



I NEVER regretted what I did in the PAST, 

but I always PLAN for better tomorrow!


Remember, that life goals can change, 

and who you are can change as well


Never fail to re-evaluate and rediscover yourself! 

Bila kita berusaha bersungguh-sungguh.. kita pasti 

akan kagum dengan HASILnya. :)




you will never regret

Ami Hazamai

019-6087277




TESTIMONI (ieka atika)


cun x aku..??alhamdulillah aku dan suami selamat di ijabkabulkan pada 4 November 2011..ketika nie aku dan suami baru sahaja bekerja...alhamdulillah rezeki orang nak kawin...kecik je badan aku...baju muat-muat je kat badan..kiranya cantik jelah x payah nk kecikkan atau besarkan baju kawin aku...


nie baju time aku sanding pada 5 november 2011...pinggang kecik jer xde istilah perut boroi ke apa...dan alhamdulillah selepas kawin aku disahkan hamil..sape x gembira bila dapat tahu diri nie hamil...


ketika nie aku hamil 7bulan...gemok giler...seram bila tengok pic aku time gemok...nasib baik aku gemok sebab mgandung hehehh...cincin dan gelang emas aku sume x muat..ketat..aku terpaksa buka untuk sementara waktu...nie baru 7bulan belum lagi masuk 9bulan...ramai org fikir aku ketika nie dah 9bulan...aku selamat bersalinkn bby boy seberat 3.8kg secara operate/czer pada 1 oktober 2012...semangatkan bby aku??


nie pic aku ketika aku menyambut ulang tahun kelahiran ke-24tahun pada 15 December 2012....dah kecikkan aku...eh..mane pergi lemak2 aku??heheh...


pic aku bersama suami,anak,mak aku dan arwah abah aku...kenangan paling manis...kenangan terakhir aku bersama arwah abah..al-fatihah...ok stop x mau sedih2...arwah abah dah tenang disana...tengok badanku dah kembali kuruskan...alhamdulillah...ketika nie belum lg 2bulan aku cuti bersalin...
tadaaa.....


ok abaikan ketinggian opismate aku merangkap leader aku hehehhe...kami sama2 berpantang menggunakan premium beautiful...lihat hasilnya...bukan nak cakap riak tapi kami berdua merupakan wanita bersalin secara czer dan selalunya orang yang czer perutnya pasti buncit sebab x boleh pakai bengkung ketika dalam pantang...tapi dengan ada nyer PB hidupku kembali bahagia...


kalo dulu aku seriau tgk badan aku..risau baju kurung aku x muat lagi..tapi alhamdulillah kesemua bajuku muat dan suami telah menghadiahkan aku 3pasang baju kurung moden+tudung sekali...baju tue aku pakai utk raya atau majlis tertentu...hehehhe...bila badan sudah kembali langsing,aku rasa ringan sgt2...jimat duit pon ye sbb x perlu mbazir beli baju saiz lain...


--->>>  dear kawan2... inilah one of the testimonial @ leader ami yang ami kagum dengan semangatnya. dialah Ieka Atika. 
Taa Daa...! dah slim beauty superb vogue mama.  anyone can be like her. SO, jangan risau lepas melahirkan anak, badan x boleh slim macam zaman anak dara dulu.  semuanya boleh dikembalikan dengan pemakaian secara konsisten KORSET PREMIUM BEAUTIFUL. ami pun sedang membuat testimoni diri sendiri. insyaAllah, dengan semangat yang tinggi, tanpa putus asa, hari2 pakai PB dgn konsisten (8jam 1 hari je) insyaAllah, apa yang anda mahukan akan tercapai.

JOM SIHAT SAMA-SAMA

Stay Healthy